Stay Connected:

info@alellagreentech.com

AGT Butlletí Informatiu 2024

Ments Joves Innovadores + Tecnologia Verda = Solucions Per Al Nostre Planeta

En una micro vinya i granja situada a les afores de Barcelona, la fundació Alella Green Tech treballa per ajudar els joves a construir un futur sostenible.
Llegiu-ho tot sobre la nostra missió en aquest primer butlletí de 2024

En Aquest Butlletí

  • La Missió d’AGT
  • Per què Alella?
  • Progrés realitzat el 2023
  • Excursions escolars, esdeveniments i pràctiques
  • Projectes per al 2024 en marxa
  • Com pots implicar-t’hi

Estem construint una vitrina interactiva de productes d’energia renovable i tecnologia verda

La Missió d’AGT

Volem ajudar les generacions futures a tenir les eines per construir-se un futur sostenible.  Alella Green Tech té com a objectius:

  • Inspirar els joves i dotar-los d’ habilitats en tecnologia verda per tal de crear un futur sostenible
  • Realitzar i donar suport a la recerca i al desenvolupament en la gestió de l’aigua, la robòtica agrícola i la tecnologia verda
  • Proporcionar un aparador i un centre comunitari per a persones amb mentalitat verda
  • Oferir un entorn excel·lent perquè TU t’impliquis i ajudis a fer de la Terra un lloc millor pels teus fills.
Mayday for Ukraine 2022

Per què Alella, Catalunya?

L’ambient serè d’Alella, a tan sols 18 km de Barcelona, ofereix un refugi tranquil però estimulant per a la innovació. La seva combinació única de bellesa natural i esperit comunitari la converteix en un entorn ideal per a la creativitat i la recerca innovadora en sostenibilitat. Amb el suport del govern local amb visió de futur, es poden fer grans avenços per establir Alella com a pionera en micro agricultura intel·ligent, gestió de l’aigua i  la reforestació.

Finalització del Projecte i Progrés el 2023

El 2023 va ser l’any en què tot va començar a cristal·litzar a AGT. En particular, vam començar a atendre extensament als joves. Aquí teniu alguns dels moments destacats:

Excursions Escolars

Vam acollir diverses excursions científiques per escoles d’arreu del món. Ens vam coordinar amb els professors responsables per planificar activitats relacionades amb el currículum escolar. Els nens van poder veure la ciència i la natura en acció!

AGT rep una contribució modesta de la fundació per cada visita de les escoles que se la poden permetre i no cobra a les escoles amb pressupost ajustat. D’aquesta manera, AGT pot ser econòmicament viable.

Ordenant l’all per ser plantat. Aviat  ens lliurarem dels vampirs!

Durant les visites escolars, petits grups d’estudiants passen per torns a través de diferents estacions on apreren sobre la gestió de l’aigua, el nivell freàtic, l’IOT, la irrigació, l’evaporació, l’erosió, etc. Després fan la seva pròpia pizza al techlounge i finalment passen la tarda plantant plantes. Tot plegat molt divertit i instructiu per a tots!

Erudits, Estudiants en Pràctiques i Voluntaris

Com es pot veure en els nombrosos testimonis i blogs del nostre lloc web, vam tenir més de 30 estudiants en pràctiques i voluntaris residents que es van quedar durant períodes de diverses setmanes durant el 2023. La majoria eren enginyers o estudiants de ciències ambientals, ja sigui gaudint d’un període sabàtic o treballant en els seus màsters. Alguns eren amants de l’agricultura orgànica no acadèmics que simplement volien formar parte del proyecto. Tots van residir, en estil de càmping, a les nostres instal·lacions i van fer contribucions importants.

L’experiència pràctica rebuda a AGT va permetre a un nombre d’ells assegurar-se treballs en el seu camp escollit, mentre que abans de venir els havia estat difícil per manca d’experiència pràctica.

Infraestructura per recolçar el joc, l’aprenentatge i la innovació.

Ja hem completat gran part de la infraestructura necessària per donar suport a tot tipus de projectes de tecnologia verda, centrant-nos principalment en l’aigua, la microagricultura i la nostra infraestructura informàtica de base. Ha estat un any de col·locació de canonades d’irrigació, cables de fibra òptica i planificació.

Sistema de recollida i emmagatzematge d’aigua de pluja (COMPLETAT)

El nostre objectiu és capturar i emmagatzemar més de 2 milions de litres d’aigua de pluja per a ús en irrigació i producció d’hidroelectricitat. Alella rep típicament una pluja anual de 400 mil·límetres, que suposa aproximadament 32 milions de litres de precipitació en les nostres terres. El nostre objectiu és capturar fins al 10% d’aquesta pluja, garantint al mateix temps que la major part percoli a través del nostre sòl i flueixi de manera natural cap al mar. Aquest enfocament pretén evitar el problema històric d’escorrentia ràpida que erosiona la capa superior del sòl i fa malbé les propietats, promovent així una gestió sostenible de la terra. La nostra gestió de l’aigua està inspirada en figures com Sepp Holzer i altres gurus de la retenció d’aigua distribuïda, els ensenyaments dels quals hem estudiat a fons a través dels canals oficials d’instrucció.

El filtre: 150m de tub perforat a la part inferior cobert per 26 tones de grava (capa superior no mostrada). L’aigua freda i densa es cola dins del tub i es fa recircular a través de la cascada per tal d’airejar-la.

Sistema d’Irrigació Controlat per un Ordinador Sofisticat (COMPLETAT)


Vam construir un complet sistema d’irrigació intel·ligent adequat per a tot tipus de
granges , com a demostració i per a l’ús de Can Picard – la granja on està basada AGT.

 

El nostre sistema d’irrigació intel·ligent s’interfereix amb els controladors d’irrigació residencials estàndard, fent-los més intel·ligents i regulant la pressió i el cabal d’aigua en cada zona. Tot s’integra amb el nostre sistema IOT basat en MQTT utilitzant l’excel·lent Node-red un excel·lent software  d’IBM. Una versió petita serà proporcionada als agricultors amb un cost reduït, tant si tenen infraestructura existent com si no, sense necessitat de WIFI o 4G. Anomenem al nostre sistema WEASY – l’aigua feta fàcil. Encoratjarem a les empreses privades a ajudar amb la transformació digital de la microagricultura. Més informació aquí.

La nostra estació de bombejament central – gran treball d’Oleksii i d’altres.

Caseta de Pastor Tradicional d’Argila & Tècnica de Wattle i Daub (COMPLETADA)

Vam construir una caseta de pastor completament funcional utilitzant argila recollida naturalment i la tècnica de wattle i daub – tecnologia de fa 6000 anys!

La Marina i en Max construeixen una paret. Es van embrutar MOLT tot fent-la!

Aprenent a fer parets de fang!

Agricultura Impulsada per la Tecnologia: Sensors, Fibra, LORA, Advocacia Climàtica (DESPLEGAT)

Hem creat un sistema per al monitoratge i transmissió de dades de recursos de paràmetres clau. Hem instal·lat més de 5 km de cable de fibra òptica i desenes de sensors i micro controladors, tots comunicant-se amb LORA i d’altres protocols de baix cost. Per guiar els agricultors i lluitar contra el canvi climàtic, necessitem saber què passa amb els aspectes clau del sòl i la vegetació. Gran treball de Raimon, Oleksii i d’altres.

Alella Green Tech energy system

Sensors + microcontrolador recullen dades vitals

Portal Gratuït de Dades Agrícoles (DESPLEGAT)

Vam crear un portal d’entrada de dades agrícoles gratuïta per a les zones de la nostra comunitat que manquen de cobertura 5G o WIFI. El nostre portal LoRaWAN pot ser utilitzada per les granges veïnes fins a 30 km de distància per posar les seves dades basades en LoRa a Internet i així beneficiar-se de les previsions i l’anàlisi de tendències. Avui en dia, l’experiència passada no és tan útil com les previsions precises quan es tracta d’estimar la disponibilitat futura d’aigua i gestionar el risc d’aigua de la granja (la probabilitat que no hi hagi prou aigua disponible per als cultius plantats).

Sistema Híbrid d’Energia Sostenible (DESENVOLUPAT)

Vam desenvolupar plans per (i ara estem preparats per implementar-los) un extens sistema híbrid d’energia renovable que utilitzarà de manera coherent l’energia solar, eòlica, hidroelèctrica i de xarxa. Hem completat un estudi profund sobre el nostre consum i els seus requisits energètics gràcies a les aportacions de diversos enginyers molt capacitats que van venir a fer pràctiques des de diversos països.

Central Hidroelèctrica (PLA)

Vam fer plans per a la nostra central hidroelèctrica amb una roda Pelton de 4 metres de diàmetre, dissenyada per deixar bocabadats els nens i animar-los a intentar construir-ne una! No dubteu a consultar la recerca realitzada per diversos estudiants que han col·laborat.

Un extracte de l’article de recerca de Federik i Ayur basat en treballs anteriors/col·laboratius de Matteo, Tom, Lauren i Chiara (i altres!)

Robot d’Agricultura (COMPLETAT)

Hem acabat de construir el Farm.bot jardiner robòtic!  Es pot utilitzar a distància per escoles de tot arreu i ensenya programació i robòtica d’una manera verda única.

Techlounge (COMPLETAT) 

Hem completat el nostre ¨Techlounge¨, un lloc on els especialistes en tecnologia verda poden relaxar-se i parlar sobre com arreglar el món tot gaudint d’una bona pizza i vi local mentre la canalla juga al camp just davant

I molts altres projectes més petits – mostres de sòl, sistemes GIS, ovelles i gallines com a assistents de prevenció d’incendis i fertilització, etc.

Esdeveniments de 2023

Verema

Vam organitzar la nostra verema i la festa corresponent i vam embotellar al voltant de 500 ampolles del nostre propi Pansa Blanca! Si us plau, veniu i tasteu-lo!

Embotellant (la major part) del vi; tot tastant–ne una mica, evidentment !

Dies de Futbol Familiar

Els nostres dies de futbol familiars són una gran iniciativa que reuneix fins a 60 famílies alhora per gaudir de l’aire lliure i presentar els seus fills a Alella Green Tech. Sovint hem tingut fins a 60 famílies alhora, creant una gran diversió amb nens jugant al camp de gespa natural.

 

Mayday for Ukraine 2022

Esdeveniment Infantil de la festa de Halloween

Més de 200 persones van venir a AGT per a la nostra festa de Halloween. Es van recollir més de 100 carbasses. Va ser una manera divertida de fer que molts nens ens coneguessin i s’ho passessin bé en la natura. Per als nostres visitants més joves, la diversió és el que fa que s’involucrin i desenvolupin l’amor per la natura.

 

Projectes En Marxa el 2024

Els estudiants residents dormen en condicions semblants a l’acampada i tenen com a objectiu fer que la seva zona de la granja sigui sostenible: autosuficient o gairebé, en els àmbits de l’aigua, l’alimentació, l’energia, la nutrició de plantes i sòls, prevenció d’inundacions, prevenció d’incendis i malalties, i… DIVERSIÓ!

 

El 2024 completarem aquests projectes:

 

Central Hidroelèctrica capaç de generar més de 1KW durant diverses hores. Això serà la nostra bateria d’energia potencial – alleujant la necessitat de bateries químiques i de terres rares i donant-nos energia quan el sol no brilla. Els estudiants veuran les equacions de Bernoulli i la conservació de l’energia en acció al món real!

 

 

Aquari per a ¨peixos fertilitzants¨ que proporcionaran els nutrients per als diversos horts. Ensenya els principis de l’aquaponia i produeix verdures excel·lents!

 

Gràcies a Nermina De Wildt per la representació que mostra el nostre centre d’aprenentatge d’energies renovables i agricultura sostenible. 

Torre eòlica. Clàssica bomba d’aigua per a fer circular la nostra aigua fertilitzada. L’energia eòlica pot ser aprofitada no només per generar electricitat sinó també per alimentar sistemes mecànics directament.

 

Un exemple d’un molí de vent de fusta

 

Parcel·la experimental d’hort d’alta tecnologia – on fins a 15 diferents algoritmes de reg poden ser provats per investigadors residents o remots que escriuran programes per a maniobrar les vàlvules elèctriques, sensors i d’altres equips. Volem trobar les maneres més eficients de regar les plantes – no més reg basat només en el temps!

 

 

Camp experimental de robòtica agrícola i agricultura de precisió. Un camp de 2000m2 dividit en seccions – cada una disponible per a una empresa de robòtica de tecnologia verda o per a escoles secundàries,  per experimentar amb robots autònoms per a una varietat de tasques.

Projectes de Permacultura de Baixa Tecnologia per al 2024

El 2024 no serà només sobre alta tecnologia – també treballarem amb pura permacultura. Planejem:

Els nostres animals de pastura ajuden a prevenir incendis i fertilitzen la terra

• 

Implementar un bosc productiu on els arbres existents al nostre bosc són reforçats de manera simbiòtica per arribar a un bosc natural que captura la seva pròpia aigua, genera els seus propis nutrients, sembla natural i produeix aliments per la gent.

 

Reverdir la nostra muntanya local implementant les tècniques de captura i retenció d’aigua que hem après de gent com Sepp Holzer de ¨Desert o Paradís¨. Aquestes tècniques han produït extenses àrees verdes sostenibles on abans només hi havia desert. Volem ajudar Alella i la Terra a ser verda de nou.

 

Crear una plantació de mandarines i d’altres cultius amb retenció d’aigua i Hügelkultur perquè la gent pugui aprendre metodologies de baixa tecnologia que condueixen a la sostenibilitat.

 

 

Millorem la nostra aula a l’aire lliure per a potenciar ((enriquir)) les experiències d’aprenentatge.

 

La nostra austera aula a l’aire lliure s’utilitza per a tallers per a adults i nens. Esperem treballar amb l’ajuntament local per afegir un refugi de la pluja.

Organitzar diversos esdeveniments comunitaris per generar interès i inspirar als joves a venir i embrutar-se les mans.

 

Can Picard Vendimia 2021

 

Començar a realitzar tallers d’alta tecnologia verda per adults. Tots podem ser part de la solució! Els nostres tallers per adults tenen com a objectiu ajudar els pares a mantenir-se al dia amb els coneixements de tecnologia, IA, disseny i ciències que els seus fills estan adquirint ràpidament. També oferirem cursos mini de permacultura i IOT. Els nostres tallers per a nens cobreixen de tot, des de la jardineria fins a la robòtica, l’aigua i el sòl, passant per l’aprenentatge sobre animals, la construcció de coses i el temps atmosfèric. Intentem proporcionar una experiència del món real, ’embrutar-se les mans’, continuant amb el que els nens aprenen a l’escola.

 

Farmbot Alella Green Tech workshop

Busquem un professor de ciències amb mentalitat verda que parli anglès, català i espanyol per encarregar-se de les activitats i les instal·lacions de tecnologia educativa a AGT. Contacte martin@alellagreentech.com

Organitza el Teu Esdeveniment a AGT

No dubtis amb contactar-nos per organitzar l’aniversari dels teus fills a les nostres instal·lacions – especialment dissenyades perquè els nens s’ho passin bé, aprenguin i s’inspirin.

Can Picard SL - Alella Green Tech
Mayday for Ukraine 2022

Coses a AGT en les quals pots involucrar-te!

Pots ajudar a preparar el camí perquè els joves vinguin i gaudeixin, aprenguin, ajudin, intercanviïn idees i innovin en un entorn únic, natural i sostenible, on les antigues metodologies d’aigua, animals i agricultura es redescobreixen i es barregen amb la tecnologia de punta. Totes aquestes habilitats són necessàries per als nostres fills per tenir un futur sostenible. Aquestes són habilitats que TOTS necessitem. Pots venir a AGT per compartir els teus coneixements o aprendre sobre permacultura i tecnologia verda mitjançant el voluntariat. Necessitem persones amb tota mena de habilitats, ja que hi ha una gran varietat de projectes, des de màrqueting en línia fins a tenir cura de les ovelles, passant per l’ajuda en projectes de retenció d’aigua, microelectrònica i jardineria.

Amb ganes de jugar en un món més verd

La nostra fundació està agraïda per la informació sobre oportunitats de finançament públic/privat per ajudar-nos a completar els projectes enumerats en aquesta newsletter. Els nostres nens ho mereixen. Esperem que us involucreu.

Junts podem ajudar els joves a preparar-se per ajudar el planeta Terra. És ara o mai i és increïble quant estem aprenent només intentant ajudar.

Animem a les sol·licituds de possibles mecenes i d’estudiants qualificats i a qualsevol persona amb ganes, habilitats i/o músculs per ajudar la causa. Si us plau, escriviu a info@alellagreentech.com o a martin@alellagreentech.com

Us desitjo el millor per al 2024!

Martin Picard
Fundador

Alella Green Tech

Alella Green Tech, Cami Baix de Tiana 18, Alella (Barcelona)